Vloerverwarming Verdeler: Alles Wat Je Moet Weten
Vloerverwarming is de comfortabele, efficiënte en steeds populairdere manier om woningen en kantoren te verwarmen. Maar wist je dat achter deze warmtebron een hardwerkende held schuilgaat?
We hebben het over de vloerverwarming verdeler. Deze cruciale speler in je vloerverwarmingssysteem zorgt ervoor dat het warme water op de juiste manier door de buizen onder je vloer wordt verdeeld. Het resultaat? Een gelijkmatige, aangename warmte in je hele ruimte.


Wat is een vloerverwarming verdeler?
Een vloerverwarming verdeler is een cruciaal onderdeel van een vloerverwarmingssysteem. Het zorgt ervoor dat het warme water uit de cv-ketel of warmtepomp gelijkmatig wordt verdeeld over de verschillende buizen in de vloer. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig over de ruimte verspreid en ontstaat er een aangename temperatuur in je huis.
Een vloerverwarming verdeler wordt aangesloten bij zowel het infrezen als traditioneel leggen van een vloerverwarming.
Wat doet een vloerverwarming verdeler?
Verdelen warm water
De verdeler van je vloerverwarming zorgt ervoor dat het warme water uit de cv-ketel of warmtepomp gelijkmatig wordt verdeeld over de buizen in de vloer.
Temperatuurregeling
De verdeler regelt de temperatuur van het water dat door de buizen stroomt, zodat je vloerverwarming niet te warm of te koud wordt.
Mengen warm & koud water
De verdeler mengt het warme en koude water om de optimale temperatuur voor je vloerverwarming te bereiken. Zo is je vloer altijd de perfecte temperatuur

Werking van een vloerverwarming verdeler
Verwarmen van het water: Het verwarmde water komt van de cv-ketel of een warmtepomp. De watertemperatuur wordt geregeld door een mengventiel of een thermostatische regeling.
Verdelen van het water: Het verwarmde water stroomt vervolgens door de verdeler, die het verdeelt over de verschillende groepen buizen in de vloer.
Balanceren van de groepen: De flowmeter of instelbare kogelkraan in de verdeler zorgt voor een goede balans tussen de groepen zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld over de ruimte.
Circuleren van het water: Het water stroomt door de buizen in de vloer en geeft zijn warmte af aan de omgeving. Daarna keert het afgekoelde water terug naar de verdeler en wordt het opnieuw verwarmd om het proces opnieuw te
Veelgestelde vragen over een Vloerverwarming Verdeler
Kom je ergens niet uit, of heb je een vraag. Neem dan contact met ons op
Hoewel het plaatsen van een vloerverwarming verdeler technisch mogelijk is voor doe-het-zelvers, wordt het aanbevolen om een erkende installateur in te schakelen voor de installatie. Een professional kan ervoor zorgen dat de verdeler op de juiste manier wordt geïnstalleerd, afgesteld en onderhouden. Wil je een vloerverwarming verdeler laten plaatsen? Neem contact op met de Drentse Vloerverwarming Specialist
Het aantal groepen dat een verdeler kan bedienen, varieert afhankelijk van het type en de grootte van de verdeler. Over het algemeen kunnen verdelers tussen de 2 en 12 groepen bedienen. Als je meer groepen nodig hebt, kun je overwegen om meerdere verdelers te plaatsen.
De ideale watertemperatuur voor een vloerverwarmingssysteem ligt meestal tussen de 35°C en 45°C. Dit kan echter variëren afhankelijk van het type vloer, de isolatie van de woning en de buitentemperatuur. Raadpleeg de handleiding van je vloerverwarmingssysteem of vraag advies aan een installateur om de juiste temperatuur voor jouw situatie te bepalen.
Een open vloerverwarming verdeler zit direct vast aan de cv-ketel. Het water komt uit de cv-ketel en wordt dan op de juiste warmte gebracht. Een gesloten vloerverwarming verdeler zit los van de cv-ketel. Hij heeft een eigen pomp en mengventiel. Dit betekent dat de vloerverwarming en de cv-ketel apart van elkaar kunnen werken. Dit kan handig zijn om je huis goed warm te houden.
Vloerverwarming verdeler laten aansluiten
Wil je een vloerverwarming verdeler laten aansluiten door de Drentse Vloerverwarming Specialist, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden?
