Alles wat je moet weten over de Vloerverwarming Verdeler

Er zijn heel veel manieren om je huis warm te houden, vloerverwarming is een van deze populaire efficiënte methodes.

Een belangrijk en niet te missen onderdeel van een vloerverwarming is de verdeler, die het warme & koude water mengt en dit verdeelt via de verwarmingsbuizen in je vloer. Hierdoor blijft je hele huis op een aangename temperatuur

Close up van een vloerverwarming Verdeler
Close up foto van een vloerverwarming verdeler

Wat is een vloerverwarming verdeler?

Een vloerverwarming verdeler is een cruciaal onderdeel van een vloerverwarmingssysteem. De verdeler zorgt ervoor dat het warme water uit de cv-installatie gelijkmatig wordt verdeeld door de groepen vloerverwarming. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig over de ruimte verspreid en ontstaat er een aangename temperatuur in je huis.

Een vloerverwarming verdeler wordt aangesloten bij zowel het infrezen als traditioneel leggen van een vloerverwarming.

Welke soorten Vloerverwarming Verdelers bestaan er?

Afhankelijk van de type vloerverwarming verdeler, word vanuit een warmtebron (warmtepomp, of pomp van de verdeler) warm water rondgepompt over de groepen in jouw vloer.

Open verdeler met pomp

De verdeler van je vloerverwarming zorgt ervoor dat het warme water vanuit bijvoorbeeld de cv-ketel of warmtepomp gelijkmatig wordt verdeeld over de groepen vloerverwarming in je vloer.

Gesloten verdeler zonder pomp

De gesloten verdeler zonder pomp mengt het warme water vanuit de warmtebron samen met koud water om de optimale temperatuur te bereiken voor jouw vloerverwarming

Wat doet een vloerverwarming verdeler?

Verdelen van het warme water

De verdeler van je vloerverwarming zorgt ervoor dat het warme water uit de cv-ketel of warmtepomp gelijkmatig wordt verdeeld over de buizen in de vloer.

Regelen van de temperatuur in je huis

De verdeler regelt de temperatuur van het water dat door de buizen stroomt, zodat je vloerverwarming niet te warm of te koud wordt.

Mengen van het warme & koude water

De verdeler mengt het warme en koude water om de optimale temperatuur voor je vloerverwarming te bereiken. Zo is je vloer altijd de perfecte temperatuur

Vloerverwarming laten leggen door de Drentse Vloerverwarming Specialist?

Wil je er in de winter lekker comfortabel bij zitten, zonder koude voeten? Wacht dan niet langer en laat je nieuwe vloerverwarming in je nieuwbouw-woning, of bestaande woning leggen door de Drentse Vloerverwarming Specialist.

Drentse Vloerverwarming Specialist - Vloerverwarming leggen

Open verdeler met een losse pompunit als optie

Combineer het beste van beide werelden met onze innovatieve open verdeler, waarbij de optie bestaat om een losse pompunit toe te voegen. Met de pomp geïnstalleerd, ben je verzekerd van een krachtige watercirculatie bij hoge temperaturen, wat essentieel is voor maximale warmteafgifte. Maar wanneer je de pomp eenmaal verwijdert, transformeert deze verdeler zich naadloos naar een geschikte oplossing voor lage temperatuur systemen, waardoor hij efficiënt warmte onttrekt aan de warmtebron zonder enige moeite.

Close up van een pomp voor de vloerverwarming verdeler
Werken aan een vloerverwarming verdeler

Hoe werkt een vloerverwarming verdeler

Verwarmen van het water: Het warme water wat uit de warmtebron komt wordt gemengd met koud water, of wordt gelijk over de groepen vloerverwarming verdeeld.

Verdelen van het water: Als het water gemengd moet worden, stroomt het gemengde water door de verdeler, die het verdeelt over de verschillende groepen buizen in de vloer.

Balanceren van de groepen: De flowmeter of instelbare kogelkraan in de verdeler zorgt voor een goede balans tussen de groepen zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld over de ruimte.

Circuleren van het water: Het water stroomt door de buizen in de vloer en geeft zijn warmte af aan de omgeving. Daarna keert het afgekoelde water terug naar de verdeler en wordt het opnieuw verwarmd om het proces opnieuw te

Waarom heb je een verdeler nodig bij Vloerverwarming?

Zonder een verdeler zou het warme water niet gelijkmatig verdeeld worden over de vloerverwarming groepen in je huis. Hierdoor krijg je ongelijke verwarming in je huis, met sommige kamers die te warm zijn en andere die te koud zijn. De verdeler zorgt ervoor dat elke kamer de juiste hoeveelheid warmte krijgt, waardoor je overal in huis van een aangename temperatuur kunt genieten.

Close up foto van een vloerverwarming verdeler

Veelgestelde vragen over een Vloerverwarming Verdeler

Kom je ergens niet uit, of heb je een vraag. Neem dan contact met ons op

Kan ik zelf een vloerverwarming verdeler plaatsen?

Hoewel het plaatsen van een vloerverwarming verdeler technisch mogelijk is voor doe-het-zelvers, wordt het aanbevolen om een erkende installateur in te schakelen voor de installatie. Een professional kan ervoor zorgen dat de verdeler op de juiste manier wordt geïnstalleerd, afgesteld en onderhouden. Wil je een vloerverwarming verdeler laten plaatsen? Neem contact op met de Drentse Vloerverwarming Specialist

Hoeveel groepen kan een vloerverwarming verdeler bedienen?

Het aantal groepen dat een verdeler kan bedienen, varieert afhankelijk van het type en de grootte van de verdeler. Over het algemeen kunnen verdelers tussen de 2 en 12 groepen bedienen. Als je meer groepen nodig hebt, kun je overwegen om meerdere verdelers te plaatsen.

Wat is de beste temperatuur voor het water in een vloerverwarmingssysteem?

De ideale watertemperatuur voor een vloerverwarmingssysteem ligt meestal tussen de 35°C en 45°C. Dit kan echter variëren afhankelijk van het type vloer, de isolatie van de woning en de buitentemperatuur. Raadpleeg de handleiding van je vloerverwarmingssysteem of vraag advies aan een installateur om de juiste temperatuur voor jouw situatie te bepalen.

Wat is het verschil tussen een open en gesloten verdeler

Een open vloerverwarming verdeler zit direct vast aan de cv-ketel. Het water komt uit de cv-ketel en wordt dan op de juiste warmte gebracht. Een gesloten vloerverwarming verdeler zit los van de cv-ketel. Hij heeft een eigen pomp en mengventiel. Dit betekent dat de vloerverwarming en de cv-ketel apart van elkaar kunnen werken. Dit kan handig zijn om je huis goed warm te houden.