Waarom laat je vloerverwarming leggen?

Laat vloerverwarming leggen voor een energiezuinige en comfortabele warmte in je huis. Ontdek de voordelen, kosten en installatieprocedure

14/5/2024
Achtergrond foto infrezen vloerverwarming

Wil je vloerverwarming laten leggen? Dan ben je in de basis dus op zoek naar een efficiënte, comfortabele manier om (een specifieke ruimte in) je huis te verwarmen.

Met een keuze voor vloerverwarming sta je dan op het punt om een stap in de goede richting te zetten. Deze verwarmingsmethode komt namelijk met flink wat specifieke voordelen, waardoor het vandaag de dag een uiterst populaire optie is.

Bij deze staan we stil bij de voordelen van vloerverwarming, hoe het leggen werkt en wat de kosten zijn die hierbij komen kijken.

Ben je dus een nieuwe woning aan het bouwen of is het hoog tijd voor een renovatie van je bestaande huis? Dan gaat vloerverwarming hoe dan ook een waardevolle toevoeging zijn.

Je gaat binnen de kortste keren volop genieten van de subtiele warmte die van de vloer opstijgt, waardoor je in de winter nooit meer bang hoeft te zijn voor koude voeten!

Waarom vloerverwarming laten leggen?

Vloerverwarming laten leggen, is een optie waar je gebruik van maakt wanneer je volledig op de hoogte bent van de bijbehorende voordelen. Dat je namelijk kiest voor de meest moderne verwarmingsmethode, brengt heel wat positieve punten met zich mee. Zo merken we bij DVS dat onze klanten voornamelijk lovend zijn over de volgende gevolgen van deze keuze:

#1: Je energierekening verlagen

Allereerst gaat het laten leggen van vloerverwarming je helpen om je energieverbruik flink te verminderen.

Bij vloerverwarming is er namelijk sprake van een gelijkmatige warmteverdeling, die vanaf de vloer omhoog stijgt. Zodoende is dit automatisch een uiterst duurzame manier om bijvoorbeeld je badkamer, woonkamer of keuken te verwarmen.

Vloerverwarming is bijvoorbeeld heel wat efficiënter dan een systeem met traditionele radiatoren.

Het directe gevolg van dit effect is dat je in staat bent om je thermostaat een stukje lager te zetten. Dit resulteert daarmee in een lager energieverbruik, terwijl je wel dezelfde (of zelfs meer) warmte ervaart.

Studies tonen aan dat vloerverwarming tot 15% zuiniger zijn dan conventionele verwarmingssystemen.

Zo bespaar je geld, terwijl je tegelijkertijd ook milieuvriendelijk bezig bent!

#2: Luchtkwaliteit in huis verbeteren

Een andere reden om te kiezen voor vloerverwarming laten leggen, is dat traditionele radiatoren de warme lucht circuleren en daarbij regelmatig stof verspreiden.

Vloerverwarming zorgt daarentegen juist voor een meer natuurlijke, geleidelijke vorm van warmteverspreiding. Dit minimaliseert de luchtcirculatie en de verspreiding van stofdeeltjes en allergenen in de lucht.

Heb je in je huishouden te maken met allergieën of ademhalingsproblemen? Dan gaat dit al helemaal een groot voordeel zijn. Met een keuze voor vloerverwarming, kies je voor een gezonder binnenklimaat in je huis.

#3: Meer designvrijheid

Ook niet geheel onbelangrijk is de designvrijheid die bij vloerverwarming laten leggen komt kijken.

Dankzij de vloerverwarming is er namelijk geen behoefte meer aan (lelijke) radiatoren. Hierdoor heb je meer vrijheid in het ontwerpen van je interieur.

Je richt de specifieke ruimte zonder energie beperkingen in, aangezien er op de muren geen ruimte over hoeft te blijven voor verwarmingselementen.

Denk alleen al aan de onbeperkte mogelijkheden voor het plaatsen van meubels of wanddecoratie.

Bovendien kun je je vloerverwarming naadloos integreren met talloze vormen van vloerbedekking, zoals:

  • Tegels
  • Laminaat
  • Tapijt

#4: Maximaal warmtegevoel

Naast het feit dat vloerverwarming energie bespaart, levert het ook simpelweg een meer comfortabel warmtegevoel in huis op.

Aangezien vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling, zijn er geen koude plekken in de ruimte meer.

De warmte stijgt langzaam op vanuit de gehele vloeroppervlakte, waardoor er een uniform, aangenaam gevoel onder je voeten én in de rest van de ruimte ontstaat.

Nadat je de vloerverwarming hebt laten leggen, ga je direct dit verschil merken. Het verschil in comfort maakt van vloerverwarming een zeer gewaardeerde optie.

#5: Je woning is meer waard

Tot slot gaat het laten leggen van vloerverwarming nog de waarde van je huis verhogen.

Potentiële, toekomstige kopers hechten veel waarde aan dit moderne, energie-efficiënte systeem. Het is bijvoorbeeld niet voor niets dat het steeds vaker een vast onderdeel is van nieuwbouwprojecten en grondige renovaties.

Al met al is vloerverwarming een slimme investering voor de lange termijn. Vandaag de dag is het in sommige gevallen zelfs een doorslaggevende factor bij de verkoop van een woning.

Hoe werkt vloerverwarming laten leggen?

Lijkt het erop dat vloerverwarming laten leggen voor jou de juiste keuze gaat zijn? Dan vertellen we je bij deze graag meer over hoe dit er in grote lijnen uit komt te zien. Als expert op dit gebied hebben we bij DVS namelijk inmiddels al talloze klanten verder geholpen met de plaatsing van hun droomvloerverwarmingssysteem.

We gaan hierbij als volgt te werk:

  1. Ontwerpplan maken: Het proces van vloerverwarming laten leggen begint met een zorgvuldige ontwerp- en planningsfase. Tijdens deze fase analyseren we nauwkeurig de verwarmingsbehoefte van jouw huis. Een specialist van DVS berekent hoeveel warmte er nodig is voor de desbetreffende ruimte(s), gebaseerd op factoren zoals de isolatiewaarde van het huis, de grootte van de kamers en de gewenste temperatuur. Op basis van deze berekeningen stellen we een gedetailleerd plan op waarin we de verdeling van de verwarmingsbuizen aantonen. Uiteraard houden we hierbij rekening met de plaatsing van meubels en andere grote voorwerpen, zodat de warmteoverdracht optimaal blijft.
  2. Installatie: De installatie is vervolgens uiteraard de belangrijkste fase in het gehele proces. Hierbij doen we dan ook een beroep op onze meest gespecialiseerde monteurs. Eerst bereiden we de ondervloer voor. Denk dan aan het egaliseren van de bestaande vloer of het aanbrengen van een isolatielaag. Vervolgens leggen we de verwarmingsbuizen volgens het legplan aan. Deze buizen sluiten we aan op de verwarmingsbron (bijv. warmtepomp) en de thermostaat. Hierbij letten we zorgvuldig op het voorkomen van inefficiënties. Nadat de buizen zijn geïnstalleerd, werken we de vloer af met de gekozen vloerbedekking.
  3. Testen: Nadat de vloerverwarming is geïnstalleerd, volgt het testen van het systeem. Dit is een cruciale stap om te zorgen dat het systeem correct functioneert. Tijdens deze fase testen we het systeem om eventuele problemen volledig uit te sluiten. Dit proces zorgt er ook voor dat de vloerverwarming efficiënt samenwerkt met andere verwarmingssystemen in huis en dat je in staat bent om de temperatuur in elke kamer afzonderlijk te reguleren.

Vloerverwarming laten leggen kosten

De kosten van vloerverwarming laten leggen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • Het type vloerverwarming
  • De omvang van het project
  • De bestaande vloerconstructie

Normaal gesproken beginnen de prijzen ongeveer bij €30-40 per vierkante meter voor alleen de installatie van de buizen of matten. De totale kosten lopen echter vaak iets verder op, afhankelijk van de complexiteit van het systeem en de afwerking van de vloer.

Er zijn 2 hoofdtypen qua vloerverwarming: elektrisch en op waterbasis.

Elektrische systemen zijn over het algemeen goedkoper qua installatie, maar hebben iets hogere gebruikskosten. Dit terwijl systemen op waterbasis duurder zijn om te installeren, maar nog net wat efficiënter werken.

De installatiekosten zijn ook afhankelijk van of je kiest voor een ‘nat’ systeem, waarbij we de buizen in een laag cement gieten, of een droog systeem, waarbij we de buizen onder de afgewerkte vloer plaatsen.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de kosten voor het voorbereiden van de bestaande vloer en het afwerken van de nieuwe vloer na installatie. Dit kan variëren van het egaliseren van de ondervloer tot het aanbrengen van een nieuwe topvloer, zoals tegels of parket.

Het is verstandig om een offerte op maat aan te vragen, zodat je meteen een duidelijk beeld krijgt van de kosten. Wij adviseren je bovendien graag over je persoonlijke situatie, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt!

Nu vloerverwarming laten leggen door DVS

Wacht niet langer dan nodig is en zet vandaag nog de eerste stap richting een optimaal vloerverwarmingssysteem, door een offerte op maat aan te vragen.

Doe een beroep op de expertise van DVS en binnen de kortste keren geniet je al van een heerlijk warm gevoel wanneer je op je blote voeten door je huis loopt!

Heb je een project waar we je bij kunnen helpen?

Vloerverwarming, een duurzame oplossing

Vloerverwarming is een zeer duurzame manier van verwarmen. Het is een lagetemperatuurverwarming, waardoor het veel minder energie kost om uw verwarming op temperatuur te houden. Daardoor bespaart u flink op brandstof. Dat is goed voor het milieu én goed voor uw portemonnee!

Drentse Vloerverwarming Specialist - Vloerverwarming leggen